HydrangeaserrataOdorikaAmachavn
engelsevlag
fransevlag

Français

English

 

AJISAI - NIEUWSBRIEF 3 : Eindelijk lente !

April- Seizoen 2016

 

 

Eindelijk lente : een belangrijk moment voor iedere hortensialiefhebber .

De meeste Hydrangea soorten beginnen vlijtig uit te lopen en blad te vormen (macrophylla, serrata, arborescens, quercifolia, aspera...) , ook de bloemknoppen zwellen en groeien zienderogen . Bij de Hydrangea paniculata en heteromalla komt de sapstroom trager op gang, oorzaak hiervan is dat ze vannature ook gedijen in koudere regio’s, waar de lente later op gang komt en de kans op bladschade in maart te groot is...maar... hier en daar zie je soms al een bladknop die bijna gaat uitlopen en binnen een tweetal weken staan ze allen ook in blad. Ook onder de grond is er opnieuw een activiteit van jewelste, en vormen zich nieuwe haarwortels nu ’s nachts de grond niet meer zo sterk afkoelt.

In april is het te laat om pluimhortensia’s (Hydr.paniculata) en arborescens soorten nog te snoeien .

Wie zijn pluimhortensia’s en arborescens soorten ( Annabelle e.a ) nog niet gesnoeid heeft slaat dit jaar dan maar beter over , de sapstroom is ondertussen volop in gang en planten gaan bij snoei nodeloos bloeden. Het is trouwens ook niet verplicht om ieder jaar te gaan snoeien , je zal beslist evenveel of zelfs meer bloemen krijgen , alleen zullen ze meestal iets kleiner uitvallen.

Schade bij hortensia’s door late lentevorst

Nu de planten blad vormen en de bloemknoppen zwellen bestaat het gevaar dat bij een late lentevorst ( meestal in vroege ochtend) de bloemknoppen van bepaalde macrophylla variëteiten bevriezen..., waardoor de bloeiwijze minder rijkelijk zal zijn. Dankzij de moderne technologie en informatica kunnen we ons echter rijkelijk vooraf informeren of er nog nachtvorst op komst is .

Voorkomen : je kan de planten tijdelijk (tijdens de nacht ) beschermen met vliesdoek of gewoon boven de meer fragiele soorten een paraplu of parasol zetten tijdens de nacht en die dan weerom ’s morgens verwijderen .

Bemesten van hortensia’s

April is ook de maand waarin we met veel ijver onze tuinplanten willen gaan bemesten.

We moeten echter ook even stilstaan bij het feit dat dit ontstaat uit het onevenwicht dat wij als mens in ons eigen stukje natuur creeÎren. Iedere herfst ruimen we met (te) veel zin voor orde afgevallen bladeren van struiken en bomen en ontnemen zo in zekere zin de planten hun natuurlijke bemesting...(compostering) . Het kan dus in ieder geval geen kwaad om dit voor een deel in de vorm van goed gecomposteerde bladeren en tuinafval aan onze planten terug te geven. Let er wel op dat je géén zieke planten of plantendelen op de composthoop geworpen hebt en deze steeds vernietigd hebt ( verbranden is best)

De ene meststof is de andere niet

Hydrangea’s ( hortensia’s ) zijn zuurminnende planten en behoeven geen overvloed aan meststoffen, in rijkere bodems zal het zelfs overbodig zijn om ze te gaan bemesten . In armere bodems is het aan te raden om ze in april en mei te bemesten met een meststof voor zuurminnende planten ( vb. Rhododendron/ azalea mest) , deze verhoogt de PH van je grond niet en heeft een zachte werking waarbij de wortels van de plant niet gaan verbranden en er een rustige, trage groei en goede bloei verzekert wordt. Deze meststoffen bevatten ook de nodige sporenelement zoals ijzer en magnesium, waardoor je een mooi , diepgroen blad behoudt ( vb. Dcm : NPK 5-3-6 +2Mgo + ijzer of Ecostyle NPK – 7-4-5 ) , bij bepaalde merken zie je een vrij hoog eerste cijfer ( N= stikstof) soms meer dan 12 , je zal dan een minder trage groei krijgen, meer bladvorming maar. samen met een snellere groei stijgt ook de vatbaarheid voor ziektes.

Gebruik – nooit verteerde paardenmest , goed verteerde koeienmest mag wel .

Gebruik - nooit buxusmest – deze is meestal zéér kalkrijk !

Gebruik - nooit gazonmest – dit is een dodelijke bom voor hortensia’s , met een overvloed aan stikstof en je zal bijna geen bloemen krijgen , veel groei en bladvorming en overgevoeligheid voor allerlei ziektes en virussen.

 

Hortensia’s blauwen : een laatste duwtje in de lente helpt .

Gezien macrophylla’ en serrata’s reeds einde zomer hun bloemknoppen aanmaken voor het volgend jaar is het uiteraard zéér belangrijk om eind augustus/ begin september , kali-aluin of aluminiumsulfaat aan de te blauwen hortensia’s toe te dienen .

Bedenk wel dat de PH van je grond tussen 4,5 en 5,5 dient te zijn , in meer kalkrijke grond kan de plant de toegevoegde aluminium dosis immers niet voldoende opnemen.

Vanaf april kan je nog een extra dosis ‘hortensiablauwsel’ aan je planten geven, doe dit voor je ze bemest , hongerige planten nemen ahw beter de aluminium op. Respecteer ook steeds de aangegeven dosis op de verpakking en doe niet zoals iedere ‘goede’ Belg , net dat beetje meer geven om zeker te zijn van resultaat , want een overdosis kan ernstige wortelverbranding teweeg brengen. Kan je enkel water geven met kalkrijk leidingwater doe dan een scheutje azijn in je gieter en verlaag zo je Ph van het gietwater tot een acceptabel niveau.

 

Zie link - blauwen van hortensia

De Plofhortensia of instant hortensia

Net zoals er een plofkip bestaat , zijn er ook plofhortensia’s, deze plantjes worden in een record tempo (chemisch) klaargestoomd om in de maanden februari/ maart/april als bloeiende foetus reeds in tuincentra verkocht te worden . Wil je deze in leven houden , zet ze dan niet buiten voor midden mei en plaats ze zeker niet direct in de zon, want achter glas zijn ze immers beschermd tegen Uv, buiten laat je ze langzaam wennen aan licht en zonlicht, zet ze enkele dagen op de noordkant , het beste kan je ze het eerste jaar ook in de winter goed beschermen . Bedenk wel dat niet alle in deze periode aangeboden variëteiten ook goede tuinplanten zijn, ze zijn vooral gekweekt omwille van de mooie en snelle bloei, soms is de winterhardheid eerder beperkt , bovendien zijn ze door de intensieve teelt ook minder ziekteresistent en vatbaar voor botrytis , fusarium en odium.

Chlorose – ijzergebrek.

Wanneer de Ph van je grond boven de 7 of 7,5 is , dan kan er chlorose ontstaan, de bladeren van de Hortensia worden geelgroen, meestal beginnend met het jonge blad , de nerven blijven diepgroen. Dit is een duidelijk gebreksverschijnsel , meestal wijst dit er op dat de plant bepaalde voedingselementen niet kan opnemen , vaak is dit bij hortensia’s ijzergebrek en een tekort aan ijzer remt de vorming van chlorofyl. Je kan dit tijdelijk oplossen door de plant met ijzerchelaat te behandelen , je lost dit op in het gietwater en binnen de 14 dagen zien de blaadjes er weerom mooi groen uit. Permanent oplossen doe je dit door je grond minder kalkrijk te maken , de PH te verlagen (Turf, dennennaalden, zwavel, azijn in gietwater ...) , potplanten kan je verpotten in een goede potgrond voor zuurminnende planten , deze zal meestal ook extra ijzer en magnesium bevatten.

Let op – geelgroene bladeren kan ook wijzen op een gebrek aan stikstof ( de oudere bladeren worden eerst geelgroen) of magnesium tekort (geelgroen blad tussen de bladnerven)... , vaak is het ook een combinatie van hoger vermelde tekorten en verdient het aanbeveling om ook een aangepaste bemesting toe te passen.

In een volgende nieuwsbrief gaan we uitgebreid in op de bedreigingen : ziektes en plagen en geven we je ook tips voor ‘Eigen kweek’ .

Hydrangea soort in de kijker :

De eikenbladhortensia - Hydrangea quercifolia

Deze noord- amerikaanse Hydrangea kenmerkt zich door zijn decoratieve op een eikenblad lijkende bladeren , deze zijn diepgelobd en behaard en vaak viltig aan de onderzijde, ze verkleuren fraai roodbruin tot wijnrood in de herfst en blijven in zachte winters ook zeer lang aan de takken hangen. De bloeiwijze lijk goed op deze van de pluimhortensia, ze bloeien op meerjarig hout en behoeven geen snoei. Ze houden van een standplaats in de halfschaduw met voldoende uren ochtend of late namiddagzon, waardoor ze hun mooie rode herfstkleuren kunnen ten toon spreiden.

Interessante cultivars zijn :

‘Snow Queen’ - ‘Burgundy’ - ‘Ice Crystal’ - buitenbeentje ‘Harmony’

 

* Archief - nieuwsbrief februari 2016 - lezen , nieuwsbrief maart 2016 lezen.

* Aanmelden voor de nieuwsbrief : stuur ons een mail naar info@hortensiakwekerij.be met de vermelding nieuwsbrief

Onze selectie van mooie cultivars !!!

HydrangeamacrPia

Hydrangea macrophylla 'Pia' -kleinblijvende bolhortensia

HydrangeamacrophyllaBodenseelocHydrangeum

Hydrangea macrophylla 'Bodensee'

bolhortensiafreudenstein

Hydrangea macrophylla 'Freudenstein'

Hydrangea_ macrophylla _'Mathilda Gutges'

Hydrangea macrophylla 'Tevere'

HydrangeamacrophyllaXiannice

Hydrangea macrophylla 'Xian'

Hydrangea_macrophylla_'Soeur_Therese'_bloei_juli-vnnn

Hydrangea macrophylla 'Soeur Thérèse'

 

PLANTENWEBSHOP.BE : via onze webshop kan u op bestelling ook tal van andere plantengeslachten kopen tegen heel voordelige prijzen !! Kleine bestellingen worden voordelig via DPD parcelshop geleverd, grotere met eigen vervoer.

Dirkinbasis
HydrangeaquercifoliaBurgundyvnherfstkleur
HydrangeaquercifoliaSnowQueen
HydrangeaquercifoliaHarmonycloseupbloemen
EikenbladhortensiaIceCrystal

Hydrangea quercifolia 'Burgundy' -eikenbladhortensia

Hydrangea quercifolia ' Snow Queen'

Hydrangea quercifolia ' Harmony'

Hydrangea quercifolia ' Ice Crystal'

 

Interessante planten behorende tot de Hydrangeacea (hydrangeafamilie - hortensiafamilie )

Home

Geschiedenis

Soorten

Snijbloem

Droogbloem

Verzorging

Snoeien

Bij andere planten

Links

Contact

aspera

arborescens

heteromalla

involucrata

macrophylla-bol

macrophylla-vlak

serrata

paniculata

quercifolia

sargentiana

anomala petiolaris

HydrangeamacrophyllaGreenshadowijzertekort

Hydrangea macrophylla 'Green Shadow' - de bladeren rechts tonen een begin van Chlorose - ijzergebrek...

PhiladelphuscoronariusAureusbloei
PhiladelphuscoronariusAureus

Philadelphus coronarius aureus, prachtige boerenjasmijn met levendige chartreuse kleurige bladeren in de lente, een lichtpunt in de tuin - te koop in 3,6L pot - 6,5 €

SchizophragmaRoseSensation

Schizophragma hydrangeoides 'Rose Sensation', schitterende klimplant uit de Hydrangeafamilie , met heerlijk geurende bloemen in de late lente. Beschikbaar in 7L pot - hoogte 80/100 cm - kostprijs :22,5 €

Buddlejaalternifolia
ClematismontanaRubens2
SambucusnigraBlackBeautyGerdabloemen

Buddleja alternifolia -3,6L pot - 5,95 €

Clematis montana 'Rubens' - 3L pot 80/100 - 6,9 €

Sambucus nigra 'Black Beauty' -3,6L pot - 6,5 €