HydrangeaserrataOdorikaAmachavn

Klimhortensia ( Hydrangea anomala petiolaris )

 

Binnen de Hydrangea familie is er een bijzondere klimmende soort , nl. de klimhortensia of Hydrangea anomala petiolaris, een veelgebruikte zelfhechtende klimplant die tal van huismuren mooi aankleedt. Het is een robuuste en sterke plant die ecruwit bloeit met schermvormige bloemen, liefst in de halfschaduw (oost-west- noord kant van huis - op zuidelijke ligging bestaat een grotere kans tot invriezen van de bloemknoppen in de lente( te snelle opwarming overdag ) Het duurt wel even maar eens de struik de muur gevonden heeft gaat hij zich net als klimop met zijn zuignappen vast hechten. Deze Hydrangea komt van oorsprong voor in Japan en Noord-Oost Azië waar hij in bomen en over rotsen zijn weg zoekt. Kan echter ook als bodembedekker toegepast worden ipv bijvoorbeeld klimop, voorwaarde is dat het een schaduw of halfschaduwstandplaats betreft. Naast de hydrangea anomala petiolaris is er nog een ander klimmertje nl, de Hydrangea anomala var. cordifolia, bescheiden van formaat, met hartvormige kleine blaadjes en lieflijk kleine bloempjes, ook hij gaat zelfhechtend te werk en kan op termijn 2,5 tot 4m hoog groeien.

 

Binnen het genus van de Hydrangeaceae bestaat echter nog een bijzondere klimmer die goed op de klimhortensia lijkt : nl. de Schizopragma hydrangoides, de bloemen zijn eveneens van het lacecaptype - schermvormig, maar de steriele randbloemen zitten hier afzonderlijk aan de bloemstelen in de vorm van een hart ipv met 3 tot 4 bloemen bij elkaar zoals bij de klimhortensia. Het is een stevige klimmer die tot 10 m hoog kan halen en een breedte van om en bij de 3 m.

De Schizopragma hydrangoides kent o.a de variëteit 'Moonlight' met rood getinte scheuten, grijzig blad en tot 25cm grote witte bloemen en 'Rose Sensation' (met heerlijk geurende licht roze bloemen)

Hortensia soorten

Hydrangea arborescens

Hydrangea aspera (fluweelhortensia)

Hydrangea heteromalla

Hydrangea hirta

Hydrangea involucrata

Hydrangea macrophylla (bolvorm-boerenhortensia)

Hydrangea macrophylla (lacecap-schermbloem hortensia )

Hydrangea paniculata (pluimhortensia)

Hydrangea anomala petiolaris (klimhortensia)

Hydrangea quercifolia (eikenbladhortensia)

Hydrangea sargentiana

Hydrangea serrata (Japanse berghortensia )

Hydrangeapetiolarisklimhortensiategenmuur
Hydrangeapetiolarismuurbekleding
klimhortensia
Hydrangeaancordifolia
SchizophragmaRoseSensation

Hydrangea anomala petiolaris of klimhortensia in de volksmond is zelfhechtend en bloeit ook rijkelijk tegen een muur met noordelijke oriëntatie. De plant kan zonder moeite een hoogte van 8m bereiken, de grote witte schermvormige bloemen (20-25cm diam) verschijnen van mei tot juni, de klimhortensia is ook goed winterhard.

Hydrangea anomala var. cordifolia , schattige kleine klimhortensia, max H 2,5- 4m , zelfhechtend, kleine hartvormige, gezaagde blaadjes, elegante schermvormige witte bloempjes, langgesteelde lokbloemen, bloeitijd: mei, juni.

momenteel niet meer op voorraad...

Schizophragma hydrangeoides 'Rose Sensation' bladverliezende heester , hoogte tot 8m, de heerlijk geurende roze bloemen bestaan uit kleine fertiele roomkleurige binnenbloempjes en grote, afhangende roze randbloemen, bloeitijd : juli - begin aug.

7L pot -125cm+ hoogte - 27,5€ -Meer info

3,6L pot - 16,95€

 

Potmaten en Prijzen

Jonge bloeiende planten bieden wij aan in 3L of 5L pot

soms staan er ook klimhortensia's in 7,5 L en voorgevormd aan een decoratief bamboerek.

Wie grotere aantallen wenst doet er goed aan om eerst te informeren

Hydrangeasemiola

Hydrangea anomala petiolaris ssp. 'Semiola', deze kruising van H. anomala petiolaris x H.seemanii heeft in de lente een mooi brons-rood jong loof , hij is bovendien wintergroen tot halfwintergroen, enkel in strenge winters verlies hij zijn blad, de bloei is wit . Hoogte 2-4m - Te koop in 3L - 60/80 : 14,95€

engelsevlag1
fransevlag

Français

English

Home

Geschiedenis

Soorten

Snijbloem

Droogbloem

Verzorging

Snoeien

Bij andere planten

Links

Contact

aspera

arborescens

heteromalla

involucrata

macrophylla-bol

macrophylla-vlak

serrata

paniculata

quercifolia

sargentiana

anomala petiolaris

SchizophragmahydrangoidesMoonlightintree2

Schizophragma hydrangeoides 'Moonlight' bladverliezende heester , hoogte tot 8m, de heerlijk geurende witte bloemen bestaan uit kleine fertiele roomkleurige binnenbloempjes en grote, afhangende witte randbloemen, bloeitijd : juli - begin aug.

7L pot - 120+ hoogte - 22,5€ -Meer info

3,6L pot - 60+cm - 16,95 €

Hydrangeaseemannii

Hydrangea seemannii - groenblijvende klimhortensia afkomstig uit Mexico met clematis -achtig blad, hoogte in ons klimaat 3-5 m, de heerlijk geurende witte bloemen bestaan uit kleine fertiele roomkleurige binnenbloempjes en grote, witte randbloemen, bloeitijd : juli -aug.sept..

3,6L pot - 50/70+cm - 16,95 €