HydrangeamacrophyllaGeneralvicomtessedeVibrayvnn

 

Hydrangea serrata 'Yae-no-Amacha'

Botanische naam : Hydrangea serrata 'Yae- no-Amacha' , syn. 'Yae Amacha'

Nederlandse benaming :Japanse berghortensia, dubbelbloemige theehortensia

Oorsprong : Japan, 1960 - S. Tada.

Beschrijving : Compacte Japanse theehortensia, bloeit van juni tot september met elegante vlakschermige bloemen met weinig fertiele binnenbloempjes en opvallende, dubbele roze of blauwe steriele randbloemen.

Hoogte : 0,7-0,9m

Breedte :0,7-0,9m

Vorm :compact, bossig, laagblijvend.

Bloeiwijze : vlakschermig, weinig fertiele binnenbloempjes, mooie steriele gevulde (dubbele) randbloemen.

Bloeiperiode : juni, juli, augustus

Standplaats :halfschaduw, schaduw, gefilterd zonlicht

Waterbehoefte :normaal

Winterhardheid : matig - redelijk - goed - zeer goed

Gebruik : - border - solitair - groepsbeplanting

- potplant - kuipplant

- droogbloemen - snijbloemen

Te koop in 2L pot - 6,95 €

HydrangeaserrataYaenoamachabloemencloseupvnntuinvanDirkStaels
item4a
engelsevlag
fransevlag

Français

English

Home

Geschiedenis

Soorten

Snijbloem

Droogbloem

Verzorging

Snoeien

Bij andere planten

Links

Contact

aspera

arborescens

heteromalla

involucrata

macrophylla-bol

macrophylla-vlak

serrata

paniculata

quercifolia

sargentiana

anomala petiolaris

Andere theehortensia's zijn :

H.ser. 'O Amacha'

JAPANSE THEEHORTENSIA'S

De Japanse berghortensia's = Hydrangea serrata die in hun naam het woord 'Amacha' = zoete thee , staan hebben , worden gebruikt voor de thee seremonie. De bladeren bevatten een substantie , nl. phyllodulcine die een zoete smaak teweeg brengt. Verse bladeren worden geplukt, gekneusd, gestoomd en gedroogt wat dan als resultaat donkerbruine hortensia-theeblaadjes oplevert. Ieder jaar op 8 april (de verjaardag van Booedha) wordt er zoete amacha thee over het beeld van Boeddha gegoten en aan de aanwezige mensen uitgedeeld , deze doopseremonie wordt ook wel de Kan-butsu-e genaamd.

Voor men in Japan over geraffineerde suiker beschikte was Amacha de belangrijkste zoetstof en werd deze als siroop aan gerechten toegevoegd, het aroma heeft een lichte anijsachtige bijsmaak.

H.ser. 'Odoriko Amacha'

HydrangeaserrataOamachatheehortensiacloseupflowervn
HydrangeaserrataOdorikoOAmacha