HydrangeaserrataOdorikaAmachavn
engelsevlag
fransevlag

Français

English

 

AJISAI - NIEUWSBRIEF Oktober /November : De herfst doet zijn intrede, prachtige herfstverkleuringen en het ideale seizoen om nieuwe aanplantingen te doen .

 

Beste Hortensialiefhebbers,

 

De herfst is ingetreden :

Na een lange , warme en vooral droge zomer , krijgen we eindelijk zachtere en lagere temperaturen , met af en toe een regenbui. De grond is nog lekker warm en dus is het tijd om nieuwe aanplantingen voor te bereiden . In de nog warme grond zullen de hortensia’s hun wortelgestel gestaag uitbreiden , zodanig dat je tegen volgende zomer heel wat minder water dient te geven . Bovendien zal je in de lente beloond worden met tal van nieuwe grondscheuten die het jaar erop rijkelijk zullen bloeien.

Aanplanten van hortensia (zie link )

Respecteer de plantafstand , hou rekening met de breedte van de plant binnen 3 tot 4 jaar, gemiddeld 1m afstand van centrum tot centrum van de plant voorzien .Voorzie steeds ook een voldoende ruim plantgat (minimaal 2x volume van de pot ), gebruik in het plantgat ook steeds wat goede humusrijke potgrond (neutraal tot zuur) of een bodemverbeteraar voor zuurminnende planten .

In lichte zanderige grond kan je ook wat bentoniet (zuur kleimineraal) door de gebruikte grond mengen om de waterhuishouding te verbeteren ( ook watercrystallen van DCM of Terracottem ) kunnen helpen , overdrijf bij deze laatste niet ! Bij een grote gift van watercrystallen of Terracottem kan je plant in een natte winter immers omhoog gelift worden ..

In zware grond is het belangrijk de harde, onderste lagen goed te doorboren om zo de doorlaatbaarheid te bevorderen , staat de grond in de winter soms onder water, probeer dan wat verhoogd aan te planten .

Wie blauwe hortensia’s wenst te bekomen dient bij de aanplanting voor voldoende zure grond te zorgen ( PH 4,5-5,5 ) en tweejaarlijk aluin toe te dienen.

Pluimhortensia’s ( Hydrangea paniculata ) en Hydrangea Arborescens soorten ( Annabelle, Pink Annabelle, Strong Annabelle, Hayes Starburst ...) zijn minder kieskeurig wat de grondsoort betreft en zullen ook in neutrale en licht kalkrijke grond goed gedijen.

Eikenbladhortensia’s

Indien ze voldoende uren zon krijgen ( 4-5 u) zullen ze momenteel prachtige herfstkleuren gaan ontwikkelen aan hun sierlijke bladeren .

Nieuw in ons gamma is de Hydrangea quercifolia ‘Munchkin’ , een compacte , bossige dwerg variëteit ( zaailing van ‘Sikes Dwarf) met mooie tot 20 cm grote opstaande bloempluimen die prachtig roze verkleuren .., een stevige , ronde plant die ook in de meer strakke tuinen tot zijn recht kan komen... (H en B = ca 1m ) .

 

Mag ik de oude uitgebloeide bloemen wegsnoeien ?

Bij hydrangea macrophylla en hydrangea serrata is het aan te raden om de oude bloemen tot een heel stuk in de lente ( midden tot eind april ) volgende jaar te laten staan , deze oude bloem gaat dan immers de komende lente , de nieuwe bloemknoppen die er onder zitten beschermen tegen vorst. Uitzondering – indien de oude bloemen wegrotten kan je ze beter verwijderen , snoei terug tot op gezond hout , liefst een stukje boven de er onder zittende bloemknoppen . Bij de arborescens en paniculata zou je ze kunnen wegsnoeien , maar dan mis je hun decoratieve meerwaarde in de winter , mooi toch als je de ijskristallen bij wat morgen vorst kan bewonderen op die oude verdroogde bloemen ?

 

Hortensia’s in pot overwinteren , lukt dit

Als de plant in een voldoende ruime pot staat > 30 cm ( is toch wel minimum ) , zal dit in een zachte winter zonder problemen lukken mits enkele voorzorgen :

Tip : zorg er voor dat de potgrond niet te nat de winter in gaat, oktober en november kunnen hevige regenmaanden zijn én eens de hortensia zijn bladeren verloren heeft wordt de grond van je pot natuurlijk veel sneller doornat , terwijl de plant zelf nagenoeg geen water meer opneemt. Vanaf eind oktober beschut opstellen , tegen een muur, onder een overkapping.... Als je meerdere potplanten hebt, zet ze dan netjes dicht tegen elkaar, je krijgt dan een grotere isolatiewaarde, enkel de buitenkanten staan immers bloot aan de vorst en aan deze kant kan je eventueel tijdelijk bescherming rond of voor de potten aanbrengen (dekens, noppenfollie, vliesdoek, jutte...)

Sommige variëteiten zijn geen echte tuinplanten , bv. ‘Green Shadow’ en tal van ‘Magical’ cultivars, zet deze tijdens de winter bij voorkeur in een vorstvrije ruimte, wees zeer zuinig met water geven , maar laat de potgrond nooit 100% uitdrogen , als je ze in een lichtrijke ruimte overwintert dan zet je ze pas midden of eind april weerom buiten , staan ze in een donkere ruimte , dan zal je vanaf eind maart ze naar een meer lichtrijke plaats dienen te verhuizen en eventueel bij late lentevorst tijdelijk dienen te beschermen (vliesdoek, noppenfolie..)

Hortensia’s in grote kuipen of sierpotten met een diameter van 50 of 60 cm of meer en een goede drainage (grind, openingen) onderaan in de kuip zullen weinig bescherming behoeven, de grond gaat ook als isolator werken, bij strenge winters zal de buitenste rand ( enkele cm) soms doorvriezen, maar zelden de gehele plant. Indien nodig kan je natuurlijk ook deze kuip tijdelijk beschermen met noppenfolie, oude dekens, jutte , karton...

 

Aanplantingen verrichten tijdens de herfst geeft je planten een jaar voorsprong.

In de nog warme grond zullen de hortensia’s hun wortelgestel gestaag uitbreiden , zodanig dat je tegen volgende zomer heel wat minder water dient te geven . Bovendien zal je in de lente beloond worden met tal van nieuwe grondscheuten die het jaar erop rijkelijk zullen bloeien. Tip gebruik bij de aanplant géén worteldoek, je hortensia's willen namelijk rijkelijk veel nieuwe grondscheuten maken , bij gebruik van worteldoek maak je dit onmogelijk, gebruik liever een laagje hakseling, mulch, schors om de eerste jaren het onkruid te remmen.

 

Waarom wordt er zo vaak grote hoeveelheden van dezelfde variëteit aangeplant.

Heel wat klanten die hortensia’s wensen aan te planten kiezen vaak grote hoeveelheden van dezelfde variëteit – uniformiteit is dan troef , maar je mist op deze manier de mogelijkheid om te genieten van de diversiteit van kleuren en bloem- en bladvormen van hortensia’s... Ik heb het steeds iets vreemd gevonden, je koopt toch ook geen twintig dezelfde vazen, twintig paar dezelfde schoenen of hemden ?

Werk in groepen en breng reeds wat variatie in je beplanting.

Voor wie het niet aandurft om met allemaal diverse variëteiten een prachtig geheel te vormen is het werken met groepen een interessant alternatief. Kies voor groepen van 3 of 5 stuks van diverse cultivars, breng wat ritme in de beplanting ( herhaling), werk opgaand indien de mogelijkheid bestaat ( hogere variëteiten achteraan , lagere vooraan), speel met kleuren...,een groepje witte hortensia’s kan een perfecte overgang naar een ander kleurtimbre bieden... Ook een heel simpel beplantingsplan waar je links en rechts dezelfde variëteit zet en in het midden een andere kan reeds heel wat meerwaarde bieden...

Hydrangea kunnen ook perfect in reeds bestaande (mixed – vasteplanten) borders geïntroduceerd worden .

Ze kunnen ritme brengen en op de achtergrond als schitterende, bijzonder langbloeiende heesters dienen, tal van Hydrangea paniculata zijn m.i. hier te gebruiken - Limelight , Silver Dollar, Phantom, Great Star , Polar Bear, White Diamonds, Levana, Wim’s Red, Early Sensation , Diamantino enz... en meer op het midden- of voorplan kan je werken met ‘Baby Lace’ , ‘Little Lime’ , ‘Bobo’ , ‘Dart’s Little Dot..., 'Magical Mont Blanc'

De herfstverkleuringen zijn dit jaar bijzonder vroeg ingetreden.

Door de aanhoudende droogte in lente en zomer is de herfst vroeg ingetreden. Het clorofyl verlaat de bladeren en de mooie oranje-rode, bruinrode tinten (beta caroteen ) nemen het over van de groene, tal van serrata’s, paniculata’s, quercifolia’s en zelfs wat macrophylla’s zijn dit jaar om te stelen ! Een van de absolute uitblinkers is Hydrangea paniculata Wim’s Red , maar ook ‘Phantom’ heeft dit jaar niet alleen een prachtige bloemverkleuring, maar ook in het blad spelen prachtige oranje-rode-gele tinten . De bloemverkleuring van 'Fraise Melba' is er ook een om U tegen te zeggen !!

Opgepast voor je stekken - de eerste vorst aan de grond in het centrum van het land is reeds een feit, zet ze in een serre en bedek ze bij koude nachten met wat vliesdoek.

Bijna 250 variëteiten staan in één of andere potmaat op voorraad. Interessante cultivars

Hortensia's in de kijker :

Een zeer mooie, zeldzame vlakschermige macrophylla is zonder twijfel Nizza , maar ook Anneke, , Komochiama Seruka ,Beauté Vendomoise', Libelle en Blauling zijn prachtige lacecap hortensia's. Bij de meer zonbestendige macrophylla's is de populaire teller : 'Kardinal' een topper, alsook 'Rotschwanz' (compacter). Bij de arborescens soorten valt vooral de 'Lime Rickey' op met zachtgroenige bloemhoofden op stevige, nooit openvallende stengels en tot slot is er de Plant of the Year 2018 - 'Runaway Bride' - een prachtige guirlande hortensia.

 

HERFST - OPENINGSUREN EN DAGEN :

Wij zijn nog tot eind november open op Dinsdag, Zaterdag en Zondag van 9u - 17u andere dagen (behalve donderdag) kan je op afspraak langskomen - tel: 0477/324328. In de winter maanden - december en januari kan je op afspraak langskomen of planten in doos laten opsturen.

met vriendelijke hortensiagroet,

Dirk

* Aanmelden voor de nieuwsbrief : stuur ons een mail naar info@hortensiakwekerij.be met de vermelding nieuwsbrief

* Afmelden voor de nieuwsbrief : stuur ons een mail naar info@hortensiakwekerij.be met de vermelding geen nieuwsbrief

* zie ook nieuwsbrief -januari , maart, april, mei, juni...,juli, , augustus, september

Sfeerbeelden en foto's van interessante cultivars..

Dirkinbasis

 

Eikenblad hortensia' s - Hydr. quercifolia - volledig aanbod

HydrangeaquercifoliaBurgundyvnherfstkleur
HydrangeaquercifoliaSnowQueen
EikenbladhortensiaIceCrystal

Hydrangea quercifolia 'Burgundy'

Hydrangea quercifolia ' Snow Queen'

Hydrangea quercifolia ' Ice Crystal'

Home

Geschiedenis

Soorten

Snijbloem

Droogbloem

Verzorging

Snoeien

Bij andere planten

Links

Contact

aspera

arborescens

heteromalla

involucrata

macrophylla-bol

macrophylla-vlak

serrata

paniculata

quercifolia

sargentiana

anomala petiolaris

HerfstfotooktoberAjisaituinpad2vn
HydrangeamacrophyllaYouMeRomance

Dubbelbloemige hortensia 's zijn bijzonder in trek bij de tuinliefhebber en vooral bij de bloemschikkers. Interessante variëteiten zijn o.a You & Me - 'Romance' (foto) , 'Together', 'Forever' , Miss Saori, Dancing Snow, Jogasaki, Cassiopee, Etoile Violette....

HydrangeapaniculataVanilleFraiseverkleuringherfst

Hydrangea paniculata 's krijgen vaak prachtige bladverkleuringen in de zon, deze zijn nu volop te bewonderen.

HydrangeamacrophyllaRoyalRedyoungflowers

Hydrangea macrophylla 'Royal Red' .

Mooie vroegbloeiende rode boerenhortensia met diepgroen blad, sterke stengels , goede tuin en terrasplant, compact, zonbestendig.

* jonge planten in 3L pot - 5,95€

HydrangeamacrophyllaXianherfstverkleuringbloemblauwgroenvn

Hydrangea macrophylla 'Xian' - één van de mooiste, sterkste, zonbestendige boerenhortensia's ooit gemaakt ( China City Serie)- beschikbaar in 3L - 5L en 7,5L pot . Ideale tuinplant én terrasplant, prachtige herfstverkleuringen... Prijs 3L = 5,95€-5L pot- 10,95 en 7,5L - 12,95 €

HydrangeamacrophyllaMissSaori

Hydrangea macrophylla 'Miss Saori'- Mooie tweekleurige bolhortensia, dubbele witte bloemen met rozerode randje, bruingroen blad- 3,6L pot - 9,95 €

HydrangeamacrophyllaKoriacloseupvnn

Hydrangea macrophylla 'Koria' - prachtige lacecap met opvallend gekartelde steriele witte randbloemen met een blauw hartje.

3L pot - 6,5 €

HydrangeaserrataBluebirdcloseupaugustusVeryverynice
HydrangeaAnnekeSterkenVN2

Hydrangea serrata 'Bluebird' - topserrata, gracieus , elegant , goede tuinplant, klassieker. Prijs vanaf 5,95€

Hydrangea macrophylla 'Anneke Sterken', compacte heester, selectie Jan Sterken, zeer bloeirijk, H 1-1,5m , B 1-1,2m, bloemen varieren van roze over violet tot indigo blauw (afh. van de zuurtegraad) 4L pot -8,95 € - Meer info

PressreleasePlantoftheYear2018RHSChelseaNL

Hydrangea macrophylla 'Runaway Bride' Snow White - Guirlande hortensia- Plant of the Year 2018, rijkelijk bloeiend van eind april tot oktober- witgroene lacecap: H & B : 1,2m - te koop in 6L pot - 32,95 €

PolarBear

Hydrangea paniculata 'Polar Bear'

Nieuwe introductie, imposante pluimhortensia met bijzonder grote, limoenkleurige , kegelvormige bloemhoofden een diepbruine stelen , de bloemen kleuren snel wit door.

Beschikbaar in 10L pot (18,95€) of van 3,6L - 8,95€

PluimhortensiaFraiseMelba

Hydrangea paniculata 'Fraise Melba' -Opvolger van de wereldbekende 'Vanille Fraise', mooie middelgrote pluimhortensia, stevige opbouw- meer info

HydrangeaquercifoliaSnowflake2

Hydrangea quercifolia ' Snowflake' - dubbelbloemig !!

HydrPanicMagicalFlameherfstkl3
EikenbladhortensiaMunchkinbloei

Hydrangea quercifolia ' Munchkin' - Nieuw- dwergsoort, compact, stevig. (H: 1m)

De herfst is aangebroken ...

HydrangeaMontBlanc5

Hydrangea paniculata 'Magical Mont Blanc (Kolmamon)

Nieuwe introductie, dwergvorm max 0,9-1m hoog en breed, afgeronde kegelvormige bloempluimen ,die lichtgroen ontluiken en dan zuiverwit doorkleuren met een groen toefje bovenaan.

5L - 12,95 €